A szépség és a szörnyeteg bölcsességei

0
9545

Azt már megszokhattuk, hogy a Disney történetek összetettek,  a cselekmények kidolgozottak, a karakterek tökéletesen hozzák a rájuk szabott szerepet. Legyen egy rajzfilm mókás vagy komolyabb témájú, a legtöbb Disney alkotásban biztos találkozunk olyan bölcsességekkel, amiknek később a való életben is hasznát vehetjük. Jó példa erre A szépség és a szörnyeteg, amit ha figyelmesen nézünk észrevehetjük, hogy egymást érik benne a tanulságosabbnál tanulságosabb mély mondanivalók. Nézzünk ebből néhányat!

1. Nem a külső számít

A történetben szereplő magának való herceget egy tündér förtelmes külsejű szörnyeteggé változtatta, a gyönyörű Bell mégis képes volt megszeretni, miután megismerte belső értékeit. A szörnyeteg lelkének belső szépsége átragyogott a zord külsőn.

2. Olvasni jó

Bell imádja a könyveket, a különféle regények varázslatos képzeletvilágát. A Disney jóvoltából olyan hívogatóan jön át Bell könyvek iránti tisztelete és az olvasás öröme,  hogy még aki nem is szíveli ezt az elfoglaltságot, annak is kedve szottyan belekezdeni egy jó könyvbe.

3. Csodák márpedig vannak

A mesében ez lehet egy elvarázsolt rózsaszál vagy egy mindent megmutató tükör, de a való életben is megeshetnek velünk varázslatos dolgok, mint például Bell és a szörnyeteg egymásra találása. Ugyan ki tett volna akár egy petákot is kezdetekben e fura páros szerelmére?

4. Nem csak a tökéletes lehet jó

Többnyire mindenből a hibátlant keressük. A mesében Csészike egy törött csésze, amit a való életben valószínűleg kidobnánk. A történet megmutatja nekünk, hogy hibája ellenére nagyon is hasznos, hiszen ő szabadítja ki Bellt és az édesapját, akik így a szörnyeteg segítségére siethetnek. Vagyis a tökéletlen is lehet hasznos.

5. Nézzünk a dolgok mögé

Ugyan a szörnyeteg valóban szörnyű volt, de amint megkapta az esélyt, hogy megmutassa ki lakik a csúf külső mögött máris előnyére változott. Bell nem ítélkezett elsőre és ezzel mindkettejük életébe öröm költözhetett.

6. A jó mindig legyőzi a gonoszt

Bár a gonosz Gaston egy egész városnyi népet tüzelt fel a szörnyeteg ellen, Bell a jóságával és szeretetével képes volt győzedelmeskedni felettük, s végül megmentette a szörnyeteget.

7. Aki mer az nyer

 

Bell eleinte rettegett a szörnyetegtől, mégis felajánlotta, hogy ott marad a kastélyban beteg édesapja helyett. Ha nem győzte volna le félelmét, nem ismerhette volna meg az igaz szerelmet sem a szörnyeteg képében élő herceg oldalán. A komfortzónánkon túl csodás dolgok várnak ránk!

8. Rosszul induló dologból is sülhet ki jó

Bell édesapjának tömlőcbe zárása, majd ahogy Bell került a szörnyeteg karmai közé nem túl jó alap egy szerelem kibontakozásához, mégis megtörtént. A való életben is adjunk esélyt a szerencsétlenül induló dolgoknak, sosem tudhatjuk mikor fordul jóra minden.

9. Merjünk mások lenni

Bellt mindenki kinevette amiért a könyvek világában élt, ám őt ez cseppet sem érdekelte. Különcnek lenni annyi, mint a többségtől eltérni, és ha kilógunk a sorból könnyen kiközösítetté válhatunk. Ám ez nem ok arra, hogy megtagadjuk önmagunkat. Lehet, hogy valakit épp a különcségünk vonz majd.

10. Nem minden arany ami fénylik

Gastonban első látásra minden megvan amire vágyhat egy nő. Az ereje teljében lévő szépfiúról azonban gyorsan kiderül, hogy egy romlott belsővel megáldott faragatlan alak. Hiába a megnyerő külső, ha a belső értékek hiányoznak.

(Képek forrása: disney.com)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!