Victor Hugo, XIX. századi francia író-költő szerint, Mont-Saint-Michel nem más, mint az óceán piramisa. A Couesnon folyó torkolatában lévő árapálysziget alig 1 km-re esik a normandiai partoktól. Eredeti jellegzetességét, miszerint apálykor szárazföldön gyalogszerrel megközelíthető, ám dagálykor víz zárja körül, egy 1879-ben épített, 1800 m hosszú gátnak köszönhetően elvesztette.

A sokáig csak félszigetként funkcionáló, egyetlen 78 m magas gránitkúpból álló természeti képződmény csodálatos bencés apátságnak ad otthont. A kolostor építése 708-ban kezdődött, s csaknem 100 évig tartott. Az apátság 1789-ben a francia forradalom áldozatául esett, amikor is főként politikai bűnösök börtönévé alakították. Csak 1863 után kapták vissza a bencések.

1874-ben történelmi műemlékké nyilvánították. 1979 óta az UNESCO világörökségeinek listájára is felkerült. 2006-ban a korábban emelt gátat elbontották, helyére híd épült, így a mesés zarándokhely ismét minden dagálykor szigetté változik. A bencés kolostor román stílusú, félköríves ablakaival, 152 m magas főtornyával méltán állná meg a helyét bármelyik Disney történet kastélyaként is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!