Új-Zéland, ez a Csendes-óceánban lévő szigetcsoport alkotta állam a Föld talán egyik legelszigeteltebb területe. Mivel távol esik mindentől, állat- és növényvilága rendkívül sajátságos, ezért népszerű turisztikai célpont. Új-Zéland térsége alatt számos törésvonal húzódik, a gyakori földmozgásoknak és vulkánkitöréseknek köszönhetően számos barlang alakult ki.

Leghíresebb a Waitomo-barlang alatt elterülő “Szentjánosbogár barlangnak” nevezett föld alatti járat. Még 1887-ben fedezte fel egy maori törzsfőnök, ma már a helyiek szervezett túráit élvezhetjük. Itt él egy különös légyfaj, melynek lárvája képes a fénykibocsájtásra. A barlang tetejéről füzérekben alácsüngő lárvák kékes fényükkel csalogatják magukhoz az egyéb rovarokat, amikkel táplálkoznak.

Fényük beragyogja a 30 m hosszú, 12 m széles és helyenként 5 m magas barlangot, olyan érzetet keltve, mintha a csillagos égbolt alatt csónakáznánk. A fényárban úszó Szentjánosbogár-barlang ugyanis kizárólag a görög mondákból ismert Styx folyón át közelíthető meg, így oda látogatva elmondhatjuk magunkról, hogy bejártuk az élők s a holtak birodalmának határát.

Ezzel a 360 fokos videóival körbenézhetünk az egyik barlangban:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!