Ilyen, ha keverednek az Agymanók érzelmei…

0
8816

Az Agymanók a Pixar 15. mesefilmje, ami egy kislány képzelet- és érzelemvilágába enged betekintést. A 11 éves Rileynek pompás gyermekkor jutott osztályrészül. Pete Docter, (Fel!, Szörny Rt.) Oscar díjas rendező ötlete nyomán, a Riley életét meghatározó érzelmeket apró kis manók testesítik meg, akik folyamatosan igyekeznek felül kerekedni egymáson. Ők Derű, Bánat, Harag, Undor és Majré. Derű a jókedvért felelős, Harag erőssé és magabiztossá teszi Rileyt, Undor a helyes értékrend kialakulásáért felelős, Majré pedig a kislány testi épségét hivatott óvni. Egyedül Bánat szerepe nem tisztázott, a többi érzelem nem is érti mi szükség van rá.

A boldog mindennapokban nagy változást hoz, amikor Riley édesapjának San Franciscóban kell folytatnia munkáját és emiatt az egész család költözni kényszerül. Az új iskolába való beilleszkedés és a régi otthon utáni honvágy teret enged Bánatnak, aki előszeretettel kergeti Rileyt melankólikus hangulatba és sírásba. A szülői vigasznak köszönhetően Rileyben mind inkább oldódik a feszültség, az érzelmek pedig szép lassan rájönnek Bánat szerepére. Ő segít kifejezésre juttatni mindazt, amit a gyermek nem képes megfogalmazni. A megkapó történet fő mondanivalója az, hogy a lélek egészséges fejlődéséhez a pozitív érzelmek mellett elengedhetetlen a szomorúság és bánat megélése is.

Vajon milyen érzés alakul ki bennünk Derű és Undor “összefognak”, vagy ha Majré és Harag “egy hajóban evez? Nézd meg a következő Agymanók-féle érzelemtáblázatot és megtudod a választ!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!