15 szórakoztató érdekesség a békákról

0
2678

A természet tele van csodálatos és lenyűgöző lényekkel, de kevés olyan állat van, amely annyira érdekes és változatos, mint a béka. A békák a világ minden tájáról származnak, az esőerdőktől a sivatagokig, a hegyektől az óceánokig, és mindegyik fajnak saját egyedi tulajdonságai és képességei vannak. Akár a színükben, méretükben, életmódjukban vagy viselkedésükben van szó, a békák valóban elképesztő lények, amelyek méltán keltik fel a figyelmet és a csodálatot. 🙂

Bemutatunk néhány lenyűgöző és érdekes tényt a békákról, amelyeket talán még sosem hallottál. Kezdve attól, hogy milyen régiek, hány faj létezik, milyen különleges képességeik vannak, mennyire erősek a lábaik, hogyan kommunikálnak, és még sok mást. Ezek brekkencses érdekességek nemcsak bemutatják, mennyire lenyűgözőek a békák, hanem azt is, milyen fontosak a bolygónk ökoszisztémájában. Ha készen állsz, ugorjunk bele és fedezzük fel a békák csodálatos világát!

1. A békák ÖREGEK!

Nem fogod elhinni, de a békák hihetetlenül régóta léteznek – több mint 200 millió éve!

Ez azt jelenti, hogy ezek az rugólábú brekkencsek régebb óta léteznek, mint a dinoszauruszok, igen még a T-Rexnél is öregebbek!

Elképesztő belegondolni, hogy ezek az élőlények már ilyen régóta velünk vannak, és még mindig nem ismerjük az összes titkukat.

Ki tudja, meddig lesznek még itt, de egy biztos – a békáknek mindig is lesz helye!

2. Rengeteg békafaj létezik!

Több mint 6000 békafajjal nem csoda, hogy olyan sokszínűek és érdekesek! Az aranyos kis álsáskabékától az óriás góliátbékáig mindenféle formában, méretben és színben léteznek ezek a kétéltűek.

A tudósok szerint még mindig sok békafaj vár felfedezésre! Ilyen széles választék mellett nem meglepő, hogy a különböző békafajok alkalmazkodtak a világ különböző éghajlataihoz és élőhelyeihez.

Nincs két egyforma faj, és mindegyiknek megvannak a maga sajátos furcsaságai és jellemzői. Egyesek képesek fára mászni, mások hónapokig képesek víz nélkül is életben maradni, és némelyikük még a színét is képes megváltoztatni!

A sok hihetetlenül sok felfedezésre váró fajjal a brekik még jópár évig érdeklődésre adnak okot!

3. A békák voltak az első szárazföldi állatok, amelyek hangot adtak ki!

A békák hangszálai az első szárazföldi állatok közül fejlődtek ki, ami igazán figyelemre méltó! Hihetetlen belegondolni, hogy ezek a nyálkás lények voltak a szárazföldi hangadás úttörői.

A tudósok még ősi békák megkövesedett maradványait is megtalálták, amelyeken a régi hangszalagok láthatók! Így van, ezek a hangszalagok már évmilliók óta léteznek!

Elképesztő belegondolni, hogy a békák és őseik minden más szárazföldi állat előtt képesek voltak brekegni.

4. A békák hidegvérűek!

Akár hiszed, akár nem, a békák valójában hidegvérű teremtmények! Nem termelnek saját testhőt, mint mi, ami azt jelenti, hogy belső hőmérsékletük a környezetükkel együtt változik. Ez azt jelenti, hogy a bennük lévő vér a környezetükkel együtt változik.

Minél hidegebb a hőmérséklet, annál lassabban működnek a testükben lévő szervek, a szakszó erre az anyagcsere. Meleg = gyorsabb anyagcsere, hideg = lassabb anyagcsere!

A békák azonban eléggé alkalmazkodóképesek, mert különböző éghajlaton és hőmérsékleten is képesek túlélni. Egyes fajok például könnyedén túlélnek a mínuszokban, míg mások a trópusi éghajlat sokkal melegebb hőmérsékletén is.

Ez az oka annak, hogy a békák képesek voltak elterjedni az egész világon, mert könnyen megtalálják a megfelelő környezetet, amelyben boldogulhatnak!

5. A békababákat ebihalaknak hívják!

Tudtad, hogy a bébibékákat ebihalaknak hívják? Kezdetben a farkukkal úszkálnak, amíg meg nem nőnek, és meg nem változtatják az alakjukat!

Ez a béka életciklusának egy lenyűgöző része. Az ebihalak rengeteg energiával rendelkeznek, és a tavakban és más víztározókban láthatjuk őket pancsolni.

Ahogy öregszenek, kezdik elveszíteni a farkukat és lábakat növesztenek, végül pedig kifejlett békákká válnak. Ez egy csodálatos folyamat, amelyet érdemes közelebbről is megnézni!

6. A békák szeretik a vizet!

Nem fogod elhinni, de a békák tényleg szeretik a vizet! Valójában a legtöbbjüknek édesvízben kell élniük, és csak egy faj, a floridai leopárdbéka képes túlélni a sós vízben.

Nem csoda, hogy a békák olyan csodálatos úszók – gyakorlatilag erre lettek teremtve! Nemcsak a túléléshez van rá szükségük, hanem zsákmányszerzésre, vadászatra és a ragadozók előli rejtőzködésre is használják. Annyira alkalmazkodtak a vízhez, hogy még lélegezni is képesek a bőrükön keresztül!

Ezért olyan fontos, hogy megvédjük természetes élőhelyüket és tisztán tartsuk vizeinket. Tiszta víz nélkül a békák nem maradhatnak életben – és mi sem!

7. Néhány béka képes megfagyni és túlélni!

Meglepő módon egyes békák képesek testük akár 65%-át is lefagyasztani, és mégis életben maradni!

A sarkkörön élő  erdei béka egyike ezeknek a hihetetlen fajoknak. Erre egy okos alkalmazkodás révén képes: a vérében lévő cukrokat használja arra, hogy fontos szervei ne hűljenek ki, amikor a teste többi része megfagy.

Ez figyelemre méltó teljesítmény, és a békák rugalmasságának bizonyítéka, amelyek még a legzordabb éghajlaton is képesek túlélni. Ki tudja, mire lehetnek még képesek ezek a csodálatos élőlények?

8. A békáknak elképesztően jól látnak!

A te látásod semmi a békákéhoz képest! Hihetetlen képességük van arra, hogy szinte minden irányba egyszerre lássanak! Olyan, mintha a tarkójukban lenne szemük!

A békáknak hatalmas szemeik vannak, amelyek kidudorodnak a fejükből, így széles látómezőt biztosítanak számukra. Éjszaka, amikor a látásuk felerősödik, olyan formákat és színeket is felismernek, amelyeket mi nem is láthatunk! Ráadásul még a hátuk mögé is látnak!

Bámulatos, nem igaz? Nem csoda, hogy olyan jók a rovarok elkapásában és a ragadozók elkerülésében. Mintha már azelőtt látnák a dolgokat, hogy azok bekövetkeznének!

9. Néhány béka halálos is lehet!

Akár hiszed, akár nem, néhány béka egyenesen halálos lehet! Vegyük például az Rettenetes nyílméregbékát. Ez a kis kétéltű erős hatású a bőrváladékával.

Annyira mérgező, hogy még az esőerdő többi állata is elkerüli! Ez az erős méreg percek alatt három felnőttel is végezhet! Ez hihetetlen teljesítmény egy ilyen apró teremtménytől.

Nem csoda, hogy az esőerdő őslakosai ezt a mérget használják vadászathoz és halászathoz. Figyelemre méltó példája annak, hogy a természet hogyan alkalmazkodik és boldogul még a legszélsőségesebb környezetben is.

10. A békák egy csoportját seregnek nevezik!

Elég meglepő, hogy egy csapat békát “seregnek” emlegetni! De ez egy találó elnevezés, tekintve, hogy a békák meglepően szívós teremtmények, és ismertek arról, hogy megvédik a területüket.

A vadonban meg kell óvniuk magukat a ragadozóktól, és ehhez mozgékonyságukat és erejüket használják. Emellett hangos csipogással és brekegéssel is képesek hangoskodni, ami más állatokat elriaszt.

Ráadásul gyorsan szaporodnak, így gyorsan tudnak nagy populációt létrehozni. Mindezek a tulajdonságok félelmetes erővé teszik őket, és nem csoda, hogy ilyen erőteljes gyűjtőnevet kaptak.

11. A világ legnagyobb békája a Góliátbéka!

Nem fogod elhinni, mekkora a Góliátbéka – majdnem akkora, mint egy újszülött baba! Ez a gigantikus béka Nyugat-Afrikában él, és akár 3,3 kilót is nyomhat. Ez elég figyelemreméltó teljesítmény egy békától!

Ez a legnagyobb békafaj a világon, és mindenképpen van mit csodálni rajta. A góliátbéka valóban hihetetlen teremtmény. Méretét mindenképpen érdemes megcsodálni, természetes élőhelye pedig valóban lenyűgöző.

12. A békák a bőrükön keresztül szívják magukba a vizet!

A bőrükön keresztül történő vízfelvétel furcsának tűnhet, de ez csak egy újabb csodálatos módja annak, ahogyan a békák alkalmazkodtak a környezetükhöz. Ez valójában nagyszerű módja az energiatakarékosságnak, és tökéletes módja annak, hogy hidratáltak maradjanak, amikor nem lehet könnyen vízhez jutni.

A békáknak nincs szükségük ivásra, ami lehetővé tette számukra, hogy a legkülönbözőbb élőhelyeken és ökoszisztémákban boldoguljanak. A brekkencsek még a legszárazabb éghajlaton is képesek elegendő vizet találni ahhoz, hogy hidratáltak maradjanak.

A brekiknek egy speciális mirigyük is van a fejük közelében, amely segít nekik hidratáltságuk megőrzésében. Ez a mirigy segít szabályozni a béka által a környezetéből felvett víz mennyiségét, hogy ne kapjon se túl sok, se túl kevés vizet.

13. Egyes békák 7 évig képesek téli álmot aludni!

A laposfejű vízbéka hihetetlen képessége, hogy akár hét évig is képes téli álmot aludni, egyszerűen elképesztő! Mintha megnyomták volna a szundi gombot, és úgy döntöttek volna, hogy nagyon-nagyon sokáig alszanak!

Nemcsak hosszú ideig tudnak aludni, hanem a legszélsőségesebb körülmények között is. Élelem és víz nélkül is képesek átvészelni olyan hőmérsékleteket, amelyek más állatok számára halálosak lennének.

A téli álomnak ezt a típusát esztivációnak is nevezik, és ez egy olyan alkalmazkodás, amely nélkülözhetetlen ezeknek a békáknak a túléléshez a zord környezetben.

14. A békáknak izmos a lábuk!

Meglepődnél, ha tudnád, milyen erősek a békák lábai – a lábizmaik testsúlyuk 17%-át teszik ki! Ez a hihetetlen erő lehetővé teszi számukra, hogy saját méretük hússzorosát ugorják (ami elég lenyűgöző, ha minket kérdezel).

Nem csak erre, de a békalábak hihetetlenül hasznosak más dolgokra is, például úszásra és zsákmányszerzésre. Sőt, egyes békafajok még arra is képesek, hogy a lábaikkal falakra és más felületekre másszanak!

15. Egyes békák felébrednek, ha mennydörgést hallanak!

Akár hiszed, akár nem, egyes békáknak megvan az a csodálatos képességük, hogy felébrednek, amikor mennydörgést hallanak – elég vadul hangzik, igaz?

Pedig igaz – a száraz éghajlaton élő brekik úgy fejlődtek ki, hogy figyelik a mennydörgés hangját, amely jelzi számukra, hogy eső közeledik.

Ez a képesség hihetetlenül hasznos a békák számára, mivel a túléléshez vízre van szükségük, és ennek biztosításához az esőre támaszkodnak.

Erre még alvó állapotban is képesek, melyben addig maradnak, amíg meg nem hallják a mennydörgés hangját.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!