10 érdekesség Walt Disneyről

0
5420

Walt Disney a világ legnagyobb mesebirodalmának megteremtője viszonylag fiatalon, csupán 65 évesen hunyt el, de az általa létrehozott filmstúdió napjainkban is a legsikeresebbek közé tartozik. Íme, néhány érdekes információ a legendás Walt Disneyről:

1. Nem kérdés, hogy Disney leghíresebb karaktere Mickey egér. A kezdetekben Mortimer névre hallgató figurát Walt felesége, Lilian keresztelte át Mickeyre. Ennél is kevésbé ismert infó, hogy 1928 és 1947 közt maga Disney szólaltatta meg az egérkét.

2. Disneynek, ahogy voltak kedvencei, (Dumbó) úgy kevésbé szeretett meséi is. Sosem szívelte például Pán Pétert, pedig egy iskolai színdarabban még a főszerepet is eljátszotta egy alkalommal.

3. Disneyland varázsa Alfred Hitchcockot is elragadta, forgatni is szeretett volna a parkban, de Disney megtagadta ezt, mondván: „Hitchcock csinálta azt a gusztustalan filmet.” (Psycho)

4. A történelem során Walt Disney kapta a legtöbb (59) Oscar jelölést.

5. A Hófehérke című mesével bezsebelt Oscar szobor mellé, a törpéket szimbolizáló 7 mini szobrocskával is meglepték Disneyt.

6. Kínosan próbálta titokban tartani a dohányzáshoz fűződő káros szenvedélyét. A napi 60 szál elszívott cigaretta vezetett halálához is, melyet tüdőrák okozott.

7. Az amerikai posta 1968-ban kibocsájtott postabélyegére Walt Disneyt nyomták munkásságának elismerése jeléül.

8. Walt 35. születésnapjára 2 munkatársa egy Mickey és Minnie szerelméről szóló kisfilmet készített, ám az ajándék nem nyerte el Disney tetszését. Olyannyira nem, hogy azonnal menesztette is a két elkövetőt.

9. Utolsó saját kezűleg készített alkotása az 1967-es Dzsungel könyve.

10. Ha szeretnénk leróni kegyeletünket a világ leghíresebb filmes szaktekintélye előtt, azt a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben tehetjük meg, vagyis a híresztelések, miszerint Walt Disney testét halála után lefagyasztották, tévesek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!