Valóságos időutazás lesz a Mary Poppins visszatér

0
6356

A Mary Poppins 1964-ben került a mozikba, és pillanatok alatt meghódította az egész világot. A természetfeletti képességekkel rendelkező dadus P.L. Travers regénye alapján kelt életre.

Valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, de azért elevenítsük fel miről is szól a történet. A film 1910-ben játszódik. Mary két magányos kisgyermek (Jane és Michael) dadusa lesz, akik hiába élnek családban, a szülők elfoglaltságaik miatt nem fordítanak kellő figyelmet gyermekeikre. A papagájmintás esernyőjével a keleti szél szárnyán érkező Mary Poppins pillanatok alatt meghódítja a gyerekek, majd a teljes család szívét. Színt, életet, vidámságot visz a kis közösség mindennapjaiba.

A második rész, azaz a Mary Poppins visszatér rendezője Rob Marshall. Rob a Chicago című musical rendezőjeként 5 Oscart zsebelhetett be, tehát afelől biztosak lehetünk, hogy a legendás dadus történetének folytatása jó kezekbe került. A forgatókönyvet David Magee (Pi élete) jegyzi.

A két rész közt a valóságban 54 év telik el, a filmvásznon azonban ennek nem teljesen felével, mindössze 25 évvel járunk később. Az 1930-as évek gazdasági visszaesésének időszaka ez. Az első részben megismert Cseresznyefa utca 17-es számmal ellátott otthonában a mára felnőtt Michael Banks (Lin-Manuel Miranda – Külön érdekesség, hogy nem más ő, mint a Vaiana Oscar-jelölt dalszerzője) él. Az időközben komoly bankárrá lett Michael művészként is bontogatja szárnyait, feleségével és három gyermekükkel harmóniában, szeretetben élnek.

A Banks családban uralkodó idilli állapot azonban egy szempillantás alatt összeomlani látszik, amikor Michael felesége váratlanul elhalálozik. Valami kiveszik a család mindennapjaiból, az űrt pedig sem Michael, sem Jane nagynéni (Emily Mortimer) sem a régi szobalány, Ellen (Julie Walters) nem képes betölteni. A család életéből kilép a szeretet, és a melegség. A dolgok olyannyira elcsúsznak, hogy még az egykor virágzó otthonukat is a jelzálog alá kerülés fenyegeti.

Ekkor érkezik a család megmentésére a régi dadus, a csodás képességekkel megáldott, csupaszív Mary Poppins (Emily Blunt). Michael, Jane és a gyerekek élete fenekestől felfordul. Marynek köszönhetően hihetetlen kalandokat élnek át. Bejárják az óceán fenekét, szétnéznek a Big Ben tetejéről, táncoló pingvinekben gyönyörködhetnek, valamint összefutnak egy különös rokonnal is, akit nem mellesleg Meryl Streep alakításában üdvözölhetünk.

Az alkotók fontosnak tartották az öt évtizeddel ezelőtti hangulat felidézését, miközben egy teljesen új családi musicalt hoznak létre. Rob Marshall egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a Mary Poppins első része, valamint ennyi idővel később ugyanannak a hangulatnak a megteremtése igencsak magasra tette a lécet. A teljes stáb hatalmas tiszteletet és alázatot érez amiért ennek a klasszikusnak a folytatásán dolgozhat.

A rendezőnek arra is volt gondja, hogy a tehetséges színészek, akikre a szerepeket osztották hozzá hasonlóan szintén Mary Poppins rajongók legyenek, hogy ne “csak” eljátsszák, hanem együtt is létezzenek a megformált karakterekkel.

Ugyanilyen alapossággal lett összeállítva a kreatív stáb is. A Banks család és Mary Poppins megjelenéséért nem más felel, mint Sandy Powell. A háromszoros Oscar-díjas jelmeztervező a teljes csapatát ráállította a készülő filmre.

Marc Shaimont és Scott Wittman (Hajlakk zeneszerzői) Tony-díjas dalszövegírók alkották meg a legújabb Mary Poppins nótákat. A film forgatása a londoni Shepperton Studiosban történt, ahol az egykori Cseresznyefa utca, illetve a régi London megépítése olyan jól sikerült, mintha valóságos időutazáson vettünk volna részt. Így vélekedett az első részből ismert, annó kettős szerepet játszó (Bert és idősebb Mr. Dawes) színész, Dick Van Dyke is, aki egy aprócska, ám annál jelentőségteljesebb szerepben a Mary Poppins visszatérben is feltűnik majd. Az új forgatási helyszínt bejárva első benyomása az volt: “Haza érkeztem”.

Az előzetes tervek szerint a világ leghíresebb dadusát 2018 decemberében láthatjuk ismét mozivásznon. Addig is türelmetlenül várjuk az alkotók által elhúzott mézesmadzagokat, azaz a kedvcsináló filmelőzeteseket, na meg a “csudálatos” látványvilágot és élményt, melyet a Mary Poppins visszatér című film megtekintése során élhetünk majd át!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!