Csodás állatvilágunk új felfedezettje a fluoreszkáló béka

0
6874

Azt jó ideje tudjuk, hogy léteznek olyan állatok, melyek képesek fény kibocsájtására. Elsősorban az óceánok lakói közt találhatunk erre példát, különböző halak, moszatok, medúzák körében. Szárazföldi állatoknál már sokkal ritkább jelenség, egyes skorpió fajok és papagájok mellett, azonban argentin tudósoknak köszönhetően már egy kis kétéltűn is megfigyelhetjük a fluoreszkálást.

ARVE Error: Invalid URL https://www.csutkamano.hu/wp-content/uploads/2017/04/Fluoreszkáló-Béka.mp4 in mp4

A Buenos Aires-i Bernardino Rivadavia Természettudományi Múzeum munkatársai a pöttyös békákat tanulmányozták. Ezek az apró, alig 3 centis kis jószágok fákon élnek és a térségben szinte bárhol előfordulnak. Normál fényben színük sárgás barna, apró pöttyeik vörösesek. A tudósok a kétéltű pigmentvizsgálata közben véletlenül jöttek rá, hogy az állat ultraibolya fény alatt élénk zölden ragyog.

További vizsgálatok igazolták, hogy a pöttyös béka (Hypsiboas punctatus) mirigyváladéka a fény rövid hullámhosszú sugarait elnyeli, miközben hosszabb sugarakat kibocsájtva fényt ad ki. A tudósok a jövőben számos más békafajt is szeretnének tesztelni UV alatt, ám arról megoszlanak a vélemények, hogy ez a képesség párzási időben szolgál figyelemfelkeltés gyanánt, vagy kommunikációs eszköz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!