Az Aranyhaj és a nagy gubanc kereken az 50. Disney-alkotásként látta meg a napvilágot 2010-ben. A hazai mozik december 2-án mutatták be először a több, mint 30 m hosszúságú hajkoronával élő, toronyba zárt lány történetét. Az Aranyhajú lány című Grimm mese által ihletett Disney-mű minden idők legköltségesebb animációs filmje, már csak ezért sem érdemes kihagynunk mesés repertoárunkból. Íme, még néhány említésre méltó esemény és szereplő, ami a film megtekintése mellett szól:

A főhős személyisége egyszerűen magával ragadó. Annak ellenére, hogy Aranyhaj kicsi korától egy toronyba zárva él mégis nyitott, kedves, jó humorú. A való életben is elfogadnánk barátnak.

– Nyálas Eugén azaz Flynn Rider a dörzsölt rabló egy igazi humorfaktor a történetben. Jelentős szerepe van Aranyhaj kiszabadulásában, nem mellesleg ő lesz később a gigantikus hajzuhataggal megáldott leányzó szerelme.

Nyanya Banyáról mit is mondhatnánk? Aranyhaj elrablója s fogva tartója, ugyanakkor nevelője. A megtévesztés mestere, hiszen a lánnyal mindvégig elhiteti, hogy saját védelme érdekében kell egy toronyban leélnie életét, miközben a valódi ok, hogy főhősünk varázslatos hajkoronájával elkerülhesse az öregedést.

– A Disney filmek jellemzője, hogy fantasztikus betétdalok gazdagítják az amúgy is felejthetetlen látványvilágot. Nem kisebb ember áll a csodás dallamok mögött, mint a 8-szoros Oscar díjas Alan Menkel. Az amerikai zeneszerző 1949-ben született és már számos Disney-rajzfilmhez szerzett dalokat. Az Aranyhaj és a nagy gubancban elhangzó, „I see the Light” című műve 2011-ben a legjobb eredeti betétdalért járó Golden Globe-díjat nyerte.

Lebegő lámpások jelenet. Aranyhaj eredeti szülei minden évben elrabolt lányuk születésnapján tucatnyi lámpást eresztenek szélnek, azt kívánva, hogy egyszer visszakapják gyermeküket. Aranyhaj – nem tudván, hogy ő az elrabolt királylány- Flynn oldalán csónakázva tekint meg egy ilyen eseményt. A jelenet hangulata, romantikája tökéletesen hozza a jellegzetes Disney-varázs érzést.

Pascal, Aranyhaj legjobb barátja s egyben segítőtársa is. Nem más ő, mint egy kedves kis kaméleon, aki fatársaihoz mérten is elképesztő módon képes változtatni a színét. Ahogy előre haladunk a történetben, Pascalt egyre jobban a szívünkbe zárjuk.

Az Aranyhaj és a nagy gubanc tipikusan olyan film, ami még azoknak is tetszik, akik amúgy nem rajonganak különösebben a rajzfilmekért. Az első kockától az utolsóig érezhető, hogy minden idők legdrágább animációs alkotását látjuk, hiszen elképesztő alapossággal kidolgozott az összes jelenet. Aranyhaj bámulatos hajzuhatagának szinte szálanként libbenő ábrázolása, a toronyszobában megbúvó pók hálója, a különféle fény-árny játékok, színek…mind-mind egyedülálló animációs megoldások.

Képek forrása: Disney

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!