Újra mozikban a Macskafogó – ekkortól láthatod az egyik legjobb magyar mesét

0
6662

​32 éve mutatták be Magyarországon a később nemzetközi sikereket is bezsebelő Macskafogót, amit most digitálisan is felújítottak, így hamarosan széles vásznon is újranézhetjük a klasszikust.

Az 1986-ban bemutatott magyar–német–kanadai rajzfilm műfaját tekintve egyszerre bűnügyi film, filmvígjáték, kalandfilm és sci-fi. Rendezője Ternovszky Béla, producere Kunz Román, írója Nepp József, zeneszerzője pedig Deák Tamás. A mozifilm Pannónia Filmstúdió gyártásában készült, és nagy sikert aratott Magyarországon, majd később külföldön is.

Anno a legnépszerűbb magyar színészek adták a hangjukat ehhez a remekműhöz: Sinkó László, Benedek Miklós, Haumann Péter, Bodrogi Gyula, Mikó István és a többi közreműködő számos szállóigévé vált párbeszéddel ajándékozta meg a közönséget. A hagyományos animációs technikával, a Pannónia Filmstúdióban készült film a keletkezése óta mit sem veszített frissességéből, népszerűsége mindmáig töretlen, a benne hallható dalok közül pedig több is időtlen slágerré vált.

Az ismert történet főhőse egy titkos egérügynök, Grabowsky, akit Pokyóba küldenek, hogy hozza el annak a szerkezetnek a titkos tervét, amely megmenthetné az egércivilizációt a mindenre elszánt gonosz macskák szindikátusától. A rajzfilmklasszikus 4K minőségben restaurált képpel és digitálisan felújított hanggal kerül újra a vászonra, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Pannonia Entertainment filmforgalmazó együttműködésében, szeptember 13-tól országszerte közel ötven moziban.

Íme, a felújított Macskafogó előzetese:

A Pannonia Entertainment közleménye szerint a film premier előtti díszbemutatója szeptember 9-én, vasárnap 17:00 órakor lesz az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a 2. Budapesti Klasszikus Film Maraton egyik kiemelt programjaként. A gálavetítés alkalmából a film előtt kerekasztal-beszélgetésen elelevenítik fel a meghívott alkotók a film megszületését, majd a Fourtissimo jazz-zenekar játszik élőben Macskafogó-filmzenéket, köztük Lusta Dick legendás trombitaszólóját. A program részeként egy exkluzív filmes relikvia- és designkiállítást is láthat a közönség a Macskafogo.hu csapata jóvoltából.

Ha nem tudsz várni a bemutatóig, itt megnézheted az eredeti Macskafogót. 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!