Civita di Bagnoregio, a haldokló város

0
7459

Civita di Bagnoregia Rómától 90 km-re, Olaszország zöld szívének is nevezett vidék határán, Lazio tartományban bújik meg. A “zsákvárosba” egyetlen keskeny, hosszú híd vezet, a hely érdekessége, hogy a település teljes egészében vulkáni fennsíkon épült. Egy 16. századi földrengés a városnak alapot adó sziklát több helyen megrepesztette, ezután az ott élők folyamatosan hagyták el otthonaikat.

A 20. századra a város szinte teljesen kiürült, mára mindössze 12 állandó lakossal rendelkezik.  A talaj eróziója azóta is lassú rombolást végez, ezért a terület előkelő helyen szerepel a világ legveszélyeztetettebb helyszíneinek listáján.

A haldokló várost nemrég fedezte fel a turisztika, így lassan visszavonul a köztudatba és nyári időszakban egyre több látogatót vonz. A magas sziklafallal szegélyezett, tufából kivájt sétálóutcákat gyönyörű virágok borítják, a város főtere pedig ma is középkori hangulatot áraszt. A romantikus környezetben számos látnivaló is kínálkozik, a városnak szállodái, éttermei, múzeumai és katedrálisa is van.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!