Az amerikai producer, rajzfilmrendező és forgatókönyvíró, ismertebb nevén Walt Disney 1901-ben született Chicagóban. Gyerekkora nélkülözéssel telt, játékai nem voltak. Papír és ceruza hiányában krétával pingált állatfigurákat a szülői ház falára, amiért apja mindig megbüntette.

Később addig unszolta szüleit, míg be nem íratták őt a Cansas City-i művészeti iskola szombat délelőtti osztályába. 16 évesen idősebbnek hazudta magát és beállt katonának. Leszerelése után a Cansas City-i Star nevű lapnál helyezkedett el. Folyamatosan rajzolt, különféle figurákat, történeteket talált ki. Illusztrációkat készített, de ennél jóval többre vágyott.

A városi filmpropaganda vállalat grafikus álláshirdetésére jelentkezett, s itt kezdetleges Disney rajzfilmeket készített, mígnem úgy érezte saját céget alapít. Az önálló vállalkozás a Laugh-O-Gram nevet kapta és szinte pillanatok alatt megalkotott egy 7 részes tündérmese sorozatot. Ebben a sorozatban tűnik fel először Csizmás kandúr és A Piroska és a farkas története.


Csizmás, a kandúr

Az igazi áttörést végül az hozta, hogy hadiszállását Los Angelesbe helyezte. Roy nevű testvérével dolgozott együtt, közös alkotásuk az Alice sorozat (Akkori címe: Alice rajzfilmországban). Itt született a híres Mickey egér, Plútó kutya, Donald kacsa, Goofy.

Donald kacsa, Goofy, Pluto és Mickey egér

Walt Disney lett a világ leghíresebb rajzfilmkészítője, 59 Oscar jelölésből 26-ot elnyert. Ő alapította Disneylandet. A legenda 1966-ban hunyt el tüdőrákban, de a The Walt Disney Company máig a világ egyik legnagyobb szórakoztatóipari társasága.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!