Varázslatos-e a varázsmogyoró?

Mire is jó a varázsmogyoró és gyógyító kivonata a hamamelis víz?

0
6154

Egyáltalán mi is az a varázsmogyoró (Hamamelis Virginiana)? A boszorkánymogyoróként is emlegetett növény Amerikában őshonos. Már az ősidőkben is csodatévő képességeket tulajdonítottak neki, és a boszorkánysággal kapcsolták össze, innen ered ragadványneve is. A növény érdekessége, hogy közvetlenül lombhullatás előtt vagy után, november-decemberi hónapokban virágzik. A keskeny, sárgás színű szirmokból álló, pókokra hasonlító virágcsomók a csupasz ágakon hosszasan virítanak a télben. Ám nem is maga a növény varázslatos, hanem annak kivonata, amit hamamelis-vízként ismerhetünk.

A növény leveles gallyainak főzetét, azaz a virágvizet már az indiánok is használták a gyógyításban. A növényi kivonat halvány sárgás színű, enyhén fás illatú, gyengén savas kémhatású. Hering Konstantin, szászországi német orvos 1840-ben kapcsolatba került az oneida törzzsel, ők tanították meg a különleges főzet elkészítésére a doktort. Hering idővel módosította a kivonat elkészítésének technológiáját. A főzete „Hazaline” néven került először Amerikában használatra és igen gyorsan a homeopátiás gyógyítás alapkészítményévé vált.

A Hazaline, az európai gyógyászatban is utat tört magának, 1864-ben a Willmar Schabe cég jóvoltából vált ismertté.

Mire jó a hamamelis-víz?

Felhasználása igen széleskörű, előfordul testpermetként, készíthetünk belőle borogatást, de lehet szájvíz vagy glicerin alapú krémek összetevője is. Hatását tekintve hidratáló, bőrnyugtató, fertőtlenítő, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító.

Bőrnyugtató hatása miatt alkalmazható különféle rovarcsípések-, kiütések vagy egyéb allergiás bőrirritációk-, borotválkozás utáni bőrpír kezelésére. Elég a kérdéses bőrfelületet óvatosan áttörölni hamamelis-vízes oldattal és gyors enyhülés várható. Hidratáló hatása is remekül érvényesül száraz bőrön. Borogatásként illetve lemosóként 1:3 arányban hígítsuk vízzel!

Nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása miatt szemborogatásra is használhatjuk, langyos víz+10% virágvíz keverési arányban.

Ízületi gyulladások esetén, illetve aranyér kezelésére vehetünk hamamelis-vízes ülőfürdőt is. 15-25%-os arányban adjunk hozzá a vízhez az oldatból. A virágvíz sima vízzel elkeverve többször is felmelegíthető.

Kisebb bőrfelszíni sérülésekre, horzsolásokra természetes 3 az 1-ben csodaszer, hiszen fertőtlenítő, fájdalomcsillapító és vérzéscsillapító egyszerre. Enyhén savas kémhatása miatt mélyebb sebekre nem alkalmas, mert kárt okozhat a szövetekben!

Hamamelis-víz akkor és most

Az ősi indiánok a leveles gallyakat, hajtásvégeket vízben áztatták, később felfőzték. Az így nyert oldat magas csersavtartalommal bírt, ennek köszönhette erős bőrösszehúzó, vérzéscsillapító hatását is.

Idővel egyre hatékonyabban nyerték ki az értékes növényi oldatot. Napjainkban ellenőrzött körülmények közt működő telephelyeken szaporított cserjék hajtásos ágvégeiből és leveleiből, különleges vízgőzdesztillációval állítják elő a virágvizet. A speciális hőkezelésnek köszönhetően jelentősen megnőtt az oldat eltarthatósága, viszont természetes csersav tartalmából és illóolajtartalmából sokat veszít a modern előállítás során. Vérzéscsillapító és bőrösszehúzó hatását napjainkban sokkal inkább a hozzáadott alkoholnak köszönheti, az egyéb jótékony tulajdonságaiért felelős anyagok jelentős része pedig máig ismeretlen.

Eredeti hatóanyagainak jótékonyságát élvezhetjük, ha magunk is nevelünk egy cserjét. Mészmentes talajban, félárnyékos helyen 4 méter körüli kisebb fává nevelhető, aminek leveleiből frissen áztathatjuk saját varázsvizünket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!