Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor…” Ugye ismerős? A klasszikus magyar rajzfilm eredeti címe “Kérem a következőt!” de máig szeretjük Dr. Bubóként emlegetni.

Az 1973-ban készült mű Nepp József és Romhányi József alkotása, Ternovszky Béla rendezésében, a Pannónia Filmstúdió jóvoltából látott napvilágot. Nepp József a rendezésből is kivette a részét, és azt is elárulta, hogy főszereplő karakternek azért esett a választása egy bagolyra, mert saját gyermekkori orvosa leginkább erre a figurára emlékeztette őt.

Teknőc Ernő küldönc, Sólyom csőrmester és Dr. Bubó

A Mézga családhoz hasonlóan ez a rajzfilm is felkérésre készült, ám annak ellenére, hogy a gyerekek körében azonnal népszerű lett, elsősorban a felnőtt nézőket célozta. A rajzfilm főhőse Dr. Bubó, a bagoly, az erdő állatainak problémáit orvosolja kevés sikerrel. Állandó segítője Ursula, a medve, kezdetektől finoman árnyalt vonzódást érez főnöke iránt. A 3 évadot megélt, összesen 39 epizódot számláló magyar klasszikus olyan társadalmi és pszichológiai témákat dolgoz fel, amit a gyerekek még nem érthetnek meg. A rajzfilm szövegét folyamatos szójátékok jellemzik, amik szintén a felnőtt nézők számára bírnak jelentőséggel.

Minden epizódba került egy-egy dalocska is, az alkotók úgy vélték ezzel nem lőhetnek mellé és nagyon is jól gondolták. Később musical is készült a rajzfilmben szereplő dalok felhasználásával. A legismertebb mégis a rajzfilm kezdő nótája lett, amit gyerek, felnőtt máig szívesen dúdol.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!