A mai 30-as, 40-es korosztályból ki ne emlékezne a bájosan ártatlan Kisvakondra, aki mindennél jobban vágyik egy nadrágra. Egy nagy zsebes nadrágra.

A rajzfilm 1954-ben készült, és mint annak idején szinte minden alkotás, így a Kisvakond is nevelő-oktató célokat szolgált. Zdenek Miler, csehszlovák rajzoló-animátort kérték fel egy új rajzfilm megálmodására. A Barrandov stúdió munkatársa nem akart egy újabb szabvány filmet készíteni, ezért olyan karaktert szánt főszereplőül, amit korábbi rajzfilmekben még senki nem használt. A kék kantáros nadrágos, kis fekete figura ötletét az adta, hogy Zdenek séta közben megbotlott egy vakondtúrásban.

Számítása bejött, mert a Kisvakond rövid időn belül nagy népszerűségnek örvendett, gyermek és felnőtt nézőket egyaránt elvarázsolt. Olyan, kicsik számára nehezen érthető témákat is egyszerűen és bájosan jelenített meg, mint a születés és a halál. Az első epizódokban még akad párbeszéd, de azután a szerző kizárólag képi és hangeffektusokkal fejezett ki érzelmeket. Ez roppant könnyen követhetővé tette a rajzfilmet, a kelet-európai országok zömében sikerrel futott, de eljutott Indiába és Kínába is. Tulajdonképpen az első epizód egyből meghozta a sikert, hiszen “A vakond nadrágja” a velencei filmfesztiválon első helyezést nyert. Még 2002-ben is készült újabb epizód, hazánkban a Móra könyvkiadó gondozásában számos részből mesekönyv is kiadásra került. A Kisvakond figurák és egyéb, a rajzfilmmel kapcsolatos relikviák napjainkban is keresettek, megvásárlásuk során mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Másik mindenki által ismert rajzfilm a 2 kis cilinderben lakó nyuszi, Bob és Bobek. 91 epizódon át követhettük a nyuszik kalandos történeteit. Minden rész egyformán kezdődött, a nagyobb Bob, aki dolgos, noszogatja a kisebb és lustább Bobeket, hogy másszon elő a cilinderből és kezdjen reggeli tornázni, szorgoskodni, hiszen “A munka nemesít”. A szocialista iránymutatás tehát ebbe a rajzfilmben is teret kapott.

Szintén imádtuk a Kétbalkezesek című bábfilm alkotást, ami két szomszédról szólt. Nagy lelkesen álltak neki mindenféle ház körüli felújításnak, és minden megmozdulásukból hatalmas kalamajka keveredett. A sorozatot 1976-ban mutatta be első ízben televízió, hazánkban a Fox Kids vetítette.

Aranyos kedvenc volt Moha és Páfrány, a két kis erdei manó akiktől olyan hétköznapi dolgokat leshettünk el, mint a csipkebogyótea főzés vagy az asztalról leeső morzsák összegyűjtése.

Nosztalgiával gondolunk vissza az erdő mélyén, egy zsiványtanyán lakó Rumcájszra, akinek tisztes foglalkozása cipész mester, ám miután nézeteltérése támadt a polgármesterrel fogta feleségét és fiát, a kis Csibészkét, kiköltözött az erdőbe és rablóbanditának állt. Becsületes haramiaként a szegényeket segítette és folyamatosan borsot tört a nemesség orra alá. Naná, hogy szimpatizáltunk vele. Itthon a TV-1, a Duna TV és a Minimax is műsorra tűzte a sorozatot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!