Fiú vagy lány A. A. Milne Micimackója? Végre kiderül!

0
1707

A Micimackó, eredeti címén Winnie the Pooh, 1926-ban megjelent regény, írója A.A. Milne. Azt régóta tudjuk, hogy a történetet az író kisfia, Christopher Robin ihlette. A fiúcska annyira megkedvelt egy állatkerti fekete medvét, Winnipeget, hogy rendszeresen látogatta és kedvenc plüssmackóját is az állatkert bájos lánymedvéjéről nevezte el.

Egy nemrégiben megjelent mesekönyv rántja le a leplet Winnipeg kalandos életútjáról. A főként Észak-Amerikában őshonos fekete medvét Harry Colebourne hadnagy még az első világháború idején vásárolta mindössze 20 dollárért. Ember és állat közt szokatlanul erős kötődés alakult ki. Ennek a különös barátságnak állít emléket a hadnagy dédunokája, Lindsey Mattick a közelmúltban kiadott Finding Winnie: The True Story of the World’s Most Famous Bear című mesekönyvvel.

Winnipeg, Colebourne hadnagy ezredének hivatalos kabalaállata volt. Amikor Harryt visszavezényelték Franciaországba, Winnipeget fájó szívvel a londoni állatkertnek ajándékozta. Ide járt az ifjú Christopher, itt szerette meg a medvelányt és ez a rajongás adta az író édesapának a Micimackó című mese alapötletét. A Százholdas Pagony Róbert Gidája nem más, mint a szerző kisfia, Christopher Robin. A történetben szereplő állatok szinte mindegyike a gyermek szeretett plüssállatairól lett mintázva.

Ezek után valószínűsíthető, hogy az alkotói fantázia szüleménye mellett Milne egyéb, a valóságnak megfelelő elemeket is átültetett a regényébe. Bár a 2011-es Disney feldolgozásban Micimackó eredeti hangja Jim Cummings, a magyar szinkront pedig Mikó Istvánnak köszönhetjük, mégis valószínűsíthető, hogy az együgyű mackó neme megegyezik Winnipeg nemével, vagyis Róbert Gida legjobb barátja a látszat ellenére egy medvelány.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérlek, hogy írd ide a hozzászólásodat!
Kérlek, hogy írd ide a neved!